Kiemelt bejegyzés

"De máris vált a kép. Új mese szól a mikrofonból." ~ „Narcissus… hermafroditism… Bisexuality… Ah, interesting!"

"Isten is szeret. Ő is szenvedett. Ő is hosszú ideig várt a találkozásra." ( C. S Lewis, A nagy válás, 109 ) "De...

2023-10-15

Ενας, δύο, τρεις ό δε δη τέταρτος ήμίν, ω φίλε Τίμαιε... VII. ~ "Hol van a többi testvér, atyák?"

 "Szükségem van rád!"

 

 

 "Sziluanosz abbáról beszélik, hogy Szkétiszben volt egy tanítványa, név szerint Márk. Kitűnt engedelmességével, és szépen tudott írni. Az öreg szerette őt engedelmessége miatt.

 Azonban még tizenegy további tanítványa volt, és ezek háborogtak, mert azt jobban szerette náluk. Amikor meghallották ezt az atyák, elszomorodtak. Egy nap eljöttek hozzá, és szemrehányást tettek neki. 

Erre kivitte őket magával, és mindegyik kunyhóba bekopogtatott: "Ilyen és ilyen testvér, gyere, szükségem van rád!" De senki sem követte őt azonnal. 

Erre Márk kunyhójához ment, bekopogott, és azt mondta: „Márk!" Az amint meghallotta az öreg hangját, azonnal ott termett. El is küldte egy szolgálatra.

Aztán azt mondta az öregeknek: "Hol van a többi testvér, atyák?" Bement a kunyhóba, és kezébe vette Márk írófüzetét. Akkor látta, hogy épp egy O-t akart leírni, de amikor meghallotta az öreg hangját, azonnal letette az írónádat, még az ívet sem fejezte be. Akkor az öregek azt mondták: "Valóban, akit te szeretsz, abba, azt szeretjük mi is, és az Isten is szereti őt." ( A szent öregek könyve, Márk abba, Sziluanosz abba tanítványa, 526 (1.), 217-218 )

"Sziluanosz abbáról mesélték, hogy amikor Szíriába akart távozni, azt mondta neki tanítványa, Márk: „Atya, nem akarok elmenni innen, de téged sem engedlek elmenni, abba. De maradj itt három napig!" És a harmadik napon elhunyt."( A szent öregek könyve, Márk abba, Sziluanosz abba tanítványa, 530 (5.), 219 )

( https://boatswain69.blogspot.com/2020/08/a-verzo-labad.html / https://boatswain69.blogspot.com/2023/09/kutassatok-fel-egyetlen-olyat-reggeltol_8.html )

 

Jyoti Art Ashram festménye: Jesus washing the feet of Peter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése